Soare !

E vară și cel mai bun lucru pe care-l poți face în acest anotimp pentru sănătatea ta e să stai la soare. E infinit mai avanatajos decât să stai noaptea treaz pe internet (mda, mie-mi zic) iar ziua să stai să dormi, ori să stai inchis la locul de muncă.

În continuare o să-ți dau câteva motive pentru care să-ți petreci următorul weekend la soare, eventual jucând si un fotbal cu “băeții” (la bustul gol, evident) dupa o porție sănătoasă de mici și bere (idee extrasă din analele vindecătorilor ipocriți).

În plus trag nădejde că articolul de azi va avea un efect cât de cât ameliorator asupra paranoiei de tip heliofob, sau mai pe românește te vindecă de pălăvrăgeala de la televizor cum că soarele ar fi, vezi doamne, foarte foarte foarte periculos. Pe sistemul:  “pe vremuri se trăia altfel, aveai un ‘servici’, aveai un ‘salar’, mergeai liniștit acasă…dar de când cu Soarele ăsta…e dezastru”.

Oamenii au trăit de când lumea sub soare și orice justificare în plus este inutilă.

Deci, e bine să stăm la soare ?

DA ! Fără nicio îndoială !

De ce e bine ?

Pentru că…

* Întărește sistemul imunitar.  Se produce Vitamina D (sau “vitamina razelor de soare”) o vitamină liposolubilă care se produce la nivelul pielii și care are un rol important în funționarea sistemului imunitar prin faptul că e implicată în producerea a nu mai putin de 200 de peptide antimircobiene (componente ale sistemului imunitar care luptă impotriva infecțiilor) iar celulele T (sau limfocitele T) nu se pot activa în absența vitaminei D.

* Întărește oasele – vitamina D e implicată în absorbția calciului și fosforului în oase, dar și în menținerea nivelului de calciu din sânge.

* Soarele te face fericit. Lumina soarelui stimulează producția de serotonină sau “hormonul fericirii încă de la impactul cu retina”, motiv pentru care suntem mai veseli vara și mai triști iarna.

* Dormi mai bine. Serotonina se transformă seara (in absența luminii) în melatonină care este “hormonul somnului”. Deci cu cât ești mai fericit ziua (fie și din cauza soarelui) cu atât mai bine dormi noaptea.

* Te protejează împotriva cancerului, inclusiv cel de piele (dar nu dupa ce îl ai deja). Oamenii care se expun mai des la soare au un risc mai mic de a face cancer de piele decât cei care se expun mai rar (ne spune un studiu efectuat în 2008 in Torino).

“Expunerea zilnica si moderata la soare nu produce cancer, din contra previne cancerul !”

* Pielea devine mai rezistentă la arsuri, mai ales dacă este expusă treptat la soare, practic cu cât stai mai des cu atât îți antrenezi pielea să fie rezistentă la soare.

* Razele utraviolete acționează ca dezinfectant pentru piele omorând bacteriile dăunătoare, fungii și orice fel de microb de pe suprafața pielii.

* Soarele ajută la vindecarea acneei (mai ales dacă e însoțit de o dietă săracă în carbohidrați – făra dulciuri, fructe, cereale, sucuri si orice conține zahăr).

*  Soarele purifică apa. Da, da… o sticla (din plastic sau sticlă transparentă) cu apă transparentă lăsată la soare pentru minim 6 ore asigură dezinfecția apei (imaginea de mai jos), metodă folosită des în țarile în curs de dezvoltare.

Legătura cu cancerul:

Dintr-un studiu condus de Dr william Grant a reiesit ca 30% (2 milioane) din mortile cauzate de cancer la nivel mondial ar putea fi prevenite prin expunerea zilnica la soare.

Expunerea duce la  sintetizarea Vitaminei D care acționează in 3 moduri asupra celulei canceroase:

  • Creste capacitatea corpului de a distruge celulele canceroase.
  • Reduce capacitatea de reproducere a celulelor canceroase
  • Reduce cresterea noilor vase de sange, care apar atunci cand o tumora se transforma din benigna in maligna

Nu este întâmplător incedența cancerului e mai mare in tarile nordice, decat in cele ecuatoriale.

 

Este soarele periculos ?

Poate fi… dar are fără indoiala mai multe avantaje decât dezavantaje. Vorbind despre dezavantaje, trebuie să facem referire la tipurile de raze, trei la număr, cu care pielea poate intra în contact:

Tipuri de raze:

Razele UV-B – cele mai importante pentru sanatate !

–          Sunt razele  folosite pentru sintetizarea Vitaminei D

–          4 fotoni de UV-B se combină cu o moelculă de cholesterol (7-DHC) si creează in piele cholecarciferolul care este in cea mai mare parte transformat in 25(OH)D( hidroxicolecalciferol) pentru a putea fi folosit de organism.

Desi excesul de UV-B poate cauza arsuri,  aceste raze  stimuleaza productia de melanina –  un factor care protejeaza piele impotriva arsurilor. Asadar vorbim despre o sabie cu 2 taisuri dacă nu e folosită cu atenție.

Razele UV-B nu pot părtunde prin sticlă (geamuri), decat intr-un procent foarte mic, astfel că razele soarelui care ajung la piele printr-o sticlă/geam nu produc vitamina D. Asadar razele care ne ating prin geamuri, nu ne ofera mari beneficii pentru sănătate.

Razele UV-A

–          Raza care ne bronzeaza. E principala responbsabila pentru inchiderea pigmentilor pielii.

–          Nu participa la producerea de Vitamina D

Razele UVA patrund mai adanc in piele decat razele UVB si au potential cancerigen. Spre deosebire de razele UVB, cele UVA pot patrunde usor prin sticla(geamuri), dar si prin majoritatea lotiunilor de protectie. Acest tip de raze predomină si în aparatele de bronzat

Razele UV-C – nu intra in contact cu pielea omului aproape niciodata, deoarece este oprita de stratul de ozon. Daca cumva ajunge să intre in contact cu pielea (din cauza gaurilor in stratul de ozon) o prajesc instantaneu.

Se întâmplă deseori  ca loțiunile de protecție să impiedice razale de tip UBV (cele cu beneficii pentru sănătate) să ajungă la piele, lucru care ne privează de o mare parte a beneficiilor pe care soarele ni le oferă. Așadar mai puțină cremă de protecție și mai multă expunere treptată.

Oricum soarele NU poate dăuna atâta timp cât pielea nu este arsă. Doar când pielea se înroșește razele UBV devin periculoase pentru sănătate, deoarece protecția naturală a pielii împortiva soarelui a căzut. Dar asta se poate întâmpla doar la expunerea bruscă şi din start excesivă… sau când stăm în apă/piscină/mare.

Dar dacă obișnuim pielea in mod treptat cu soarele pielea își antrenează mecanismele de protecție naturale iar arsura nu mai este posibilă… și de aici dispar și riscurile pentru sănătate.

Și în final o ultimă chestiune: După plaja nu se face baie !

Studiile arată că apa, mai ales dacă e cu șampon sau săpun, “spală”  de pe piele uleiul (cholecarciferolul) din care se formeaza vitamina D, motiv pentru care e bine să nu facem baie sau duș  imediat dupa plajă.

Dar cât timp ?

Studiile de acum câțiva ani arătau că e nevoie de 2 ore ca uleiul să fie absorbit, dar studiile mai recente arată că chiar și după 48 de ore se absoarbe cholecarciferol din piele. Ideea ar fi să nu facem baie 48 de ore, dar, între noi fie vorba, bine-a fi și câteva ore până înainte de culcare. Ceea ce trebuie reținut e că-i benefic dacă amânăm pe cât posibil dușul de dupa plajă, pentru că e în avantajul sănătății noastre.

Gata cu pălăvrăgeala, mă duc să stau la soare !

Toate cele bune, Răzvan.

Daca ti-a placut articolul ABONEAZA-TE GRATUIT la site-ul nostru pentru a primi PERIODIC articole despre sanatate. Pentru aceasta intrdu adersa ta de E-mail in formularul de mai jos:

Introdu aici adresa TA te E-Mail pentru a te abona GRATUIT la Vindecator.com Astfel vei primi saptamanal pe adersa ta de E-Mail, SFATURI practice pentru sanatate.
Vindecator.com Ghidul tau intr-ale sanatatii
Distribuie și altora:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scrie rezultatul corect în căsuța de mai jos: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.